Μαθηματικά και εργαλεία δουλειάς

13/06/2018Μαθηματικά και εργαλεία δουλειάςPART 1 (χρήσιμες συμβουλές για να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα Μαθηματικά) 

Έχει ξεχαστεί πια η εποχή που η εκπαίδευση των παιδιών άρχιζε αφού πήγαιναν στο σχολείο. Το απλό αριθμητήριο το ξεπερνάνε τα σημερινά παιδιά στο νήπιο. Μελέτες δείχνουν πως παιδιά 4 ετών χειρίζονται άνετα τον υπολογιστή αλλά και πιο προχωρημένες μορφές του (π.χ. ipad).
Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό σαν γονείς κι ας “κατεβάσουμε “απλές μαθηματικές εφαρμογές που κάνουν ευχάριστη αλλά και χρήσιμη την αυτονόητη πια ύπαρξη του υπολογιστή στη ζωή τους.Απλές μαθηματικές πράξεις για τις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού, με σχήματα και χρώματα, με ηχητικά εφέ στο σωστό ή στο λάθος κάνει παιχνίδι τη μάθηση και τους κινεί το ενδιαφέρον.

Φτάνοντας τώρα στην τρίτη δημοτικού κι επειδή, ναι μεν καλή η τεχνολογία, αλλά κι η παράδοση δεν πάει πίσω, έρχεται η δύσκολη ώρα της προπαίδειας για τους μικρούς μαθητές. Έχω να προτείνω δυο δοκιμασμένες κι αποδοτικές συνταγές:
(i) κάρτες με την προπαίδεια 
(ii) ένα ξύλινο τετράγωνο γεμάτο κυβάκια. Στην πάνω έδρα του καθενός υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός π.χ. 4*5 και στην ακριβώς από κάτω έδρα του κύβου βρίσκεται η απάντηση δηλ. 20. Κάθε προπαίδεια έχει το δικό της χρώμα. 
Και τα δυο είναι καταπληκτικά εργαλεία για να δουλέψουν μόνα τους, με τους φίλους τους αλλά και τη μαμά, το μπαμπά ή και τη δασκάλα τους. Οικονομικές λύσεις της τάξης των 4-5€, με άριστα αποτελέσματα κυκλοφορούν είτε σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.
Μην ξεχνάτε π ά ν τ α να επιβραβεύετε τα μικρά τους βήματα προς τη γνώση!! 

Τίτσα Γυφτογιάννη – Μαθηματικός 
Τηλ.6977713573